Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 206.910, бројот на оздравени пациенти е 191.649, на починати е 7.255, а бројот на активни случаи изнесува 8.006.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 90497, активни 3728
Куманово 12532, активни 399
Тетово 11149, активни 196
Прилеп 9724, активни 380
Гостивар 8029, активни 39
Битола 7869, активни 548
Велес 6992, активни 357
Кавадарци 6532, активни 341
Штип 6334, активни 238
Охрид 6228, активни 200
Струмица 5943, активни 95
Кичево 4168, активни 113
Струга 3857, активни 48
Кочани 3725, активни 224
Гевгелија 2637, активни 125
Неготино 2454, активни 84
Свети Николе 2055, активни 86
Крива Паланка 1747, активни 164
Радовиш 1644, активни 67
Ресен 1624, активни 66
Дебар 1453, активни 3
Берово 1301, активни 56
Делчево 1236, активни 96
Виница 1109, активни 37
Пробиштип 1073, активни 70
Валандово 871, активни 22
Кратово 686, активни 48
Богданци 604, активни 25
Крушево 564, активни 26
Демир Хисар 527, активни 60
Македонски Брод 482, активни 7
Демир Капија 410, активни 1
Македонска Каменица , активни 48
Пехчево 325, активни 3
Дојран 152, активни 6