Граѓаните продаваат имот само за да ги излечат своите деца од срцеви аномалии кои имаат пулмонална хипертензија. Додека пак лекот кој што им е неопходен за терапија го нема во регистерот за ретко болести во Република Македонија. За ова неколку пати алармирале родителите до министерството за здравство, но тие не им одговарале на нивните барања.

По смртта на човекот, кој почина поради тоа што немаше лек за неговата болест. Министерот за здравство вети дека во најкус можен рок ќе се набави лекот кој е неопходен за младите дечиња кои патат од срцеви аномалии при што имаат и пулмонална хипертензија. Целокупното лекување на децата со вродени срцеви мани, родителите ги чини околу 2.000 до 3.000 евра месечно само за лекот, бидејќи лекот го набавуваат од странство.

За ова министерот треба да започне да се залага, за децата и за нивното лекување, барем да биде поевтино. Бидејќи децата се нашата иднина. Не треба веќе младите да страдаат поради неодговорноста на Филипче кој на секој начин гледа само својот и џебовите на своите блиски да ги наполни со пари.