Според последните податоци во Србија, уште четири лица починаа од коронавирус во Србија, а регистрирани се нови 73 случаи на инфекција. Бројките се охрабрувачки, но ситуацијата е неизвесна. Се повеќе земји во светот се плашат од ширење на делта мутацијата на коронавирусот.

Вирологот Миланко Шеклер за Радио телевизијата на Србија посочил дека се заглавени на 48% од вакцинираните. Иако зборувавме триумфално на почетокот, тој ентузијазам беше изгубен, предупредува Шеклер. Експертите во Србија повикуваат на продолжување на процесот на масовна вакцинација.

Епидемиологот Предраг Кон, исто така во изјава за РТС ги повикал сите, особено младите, да се вакцинираат и посочил дека постојните вакцини штитат и од нови видови на вирусот.

Во меѓувреме во Ниш започнала вакцинацијата на деца против коронавирусот. Директорот на здравствениот центар во Ниш, Милорад Јеркан, изјавил дека лекарите имаат обврска да ги повикаат родителите и да им понудат на своите деца да ја примат вакцината, со цел да ги заштитат во најкус можен рок, со оглед на тоа што се очекува нова мутација делта да биде распространета во текот на есента.