Еминентниот македонски епидемилог, Драган Даниловски проценува дека бројот на заразени од коронавирус ќе продолжи да расте и според неговите пресметки Македонија треба да очекува до 12 април околу 900 случаи. Во интервју за Прес24, Даниловски анализира дека од нив, на околу 20% (200) ќе им треба хоспитализација, а на околу 5% (10) од хоспитализираните ќе им треба респиратор.

-Внимавајте! Ова е само до 12 април! Не сакам ни да помислам за понатаму.. Значи, бројот ќе расте и понатаму. Најмногу заради тоа што не знаеме колкав е бројот на лица во инкубација и оние без или со лесни симптоми, кои слободно се движат и го сеат вирусот. Не е реално цело население да се тестира, за тие да се откријат. Се прават напори да се тестираат одделни сегменти, со идеја да се согледаат кластери на инфекции… и за да може да се сузбијат. Но, сè се сведува на ограничување на меѓусебните контакти, вели Драган Даниловски, епидемилог во интревју за Прес24.

Она што според него треба да се очекува се таканаречени автохтони случаи, кои веројатно ќе се развијат и во Македонија.

-Во Македонија веројатно веќе имаме бројни автохтони случаи. Бидејќи разбрав дека на наши државјани не смеело да им се забрани влез во државата, иако се затворени границите… и имајќи предвид колку се дисциплинирани граѓаните кои влегле во почитувањето на самоизолацијата, тврдам дека се влезени непознат број на сејачи на вирусот. Што значи дека прашање на време е кога ќе се јават симултано фокуси на зараза низ цела територија… И ете тоа ќе генерира автохтони случаи…, вели Даниловски во интервјуто за Прес24.

Тој вели дека овој вирос во следните години ќе се „одомаќини“ кај луѓето, слично како и сите вируси на грип. Сепак, неговата контрола ќе ја има вакцината, која се очекува да биде произведена. Според сериозноста на компликациите, Даниловски смета дека ова авакцина треба да биде задолжителна.

-Да, вакцината ќе биде најдноставниот начин за заштита од овој вирус. Во спротивно, граѓаните, особено оние повозрасните, ќе си го ризикуваат животот. Сметам дека вакцината ќе мора да биде задолжителна, имајќи предвид колку страшни се последиците од слободно ширење на вирусот. Ова што го доживува цела планета е токму она што го доживувале жителите на Земјата за време на пандемијата на чумата („црна смрт“) во XIV век и за време на пандемијата на „шпанската грозница“ (грип) во 1918 година. Тоа биле времиња кога немало ниту лекови, ниту вакцини…, вели Драган Даниловски, епидемиолог во интервју за Прес24.

Целото интервју со Драган Данаиловски прочитајте го на Прес24.мк