Кајсиите се полни со витамини, минерали и корисни киселини, тие се извор на витамин А и полни со овој витамин познат и како ретинол. Покрај зачувувањето на здравјето на очите, помага да се одржи силен имунолошки систем и да се зачува здравјето на кожата, а исто така му помагаат на телото полесно да се бори со штетните бактерии.

Ова се придобивките од јадењето кајсии секој ден:

Тие го штитат црниот дроб

Турските научници открија силна врска помеѓу редовното консумирање кајсии и намалениот ризик од стеатоза, односно замастен црн дроб – иако досега само кај лабораториски стаорци. Но, оваа врска е толку јасна што веќе им овозможува на нутриционистите да им препорачаат кајсии на оние кои се загрижени за здравјето на црниот дроб.

Ги зајакнуваат коските

Калциумот е потребен за коските да се развиваат и да останат здрави, а кајсиите го содржат во големи количини. Добро е да се знае дека без доволно калиум, калциумот не може правилно да се апсорбира во телото, а добрата вест е што кајсиите содржат и голема количина на калциум.

Ги зајакнуваат крвните садови и срцето

Во свежите кајсии има помалку калиум отколку во бананите, а сувите кајсии се рекордери по содржината на овој микроелемент. Затоа кардиолозите советуваат да го вклучите ова овошје во вашата летна исхрана – само 100-150 грама кајсии дневно може значително да ги намали ризиците од болести на кардиоваскуларниот систем и да го намали нивото на т.н. лошиот холестерол во крвта.

Исто така, кога овошјето е полно со влакна, помага во намалување на холестеролот што значи дека го штити вашето срце. Калиумот содржан во ова овошје го одржува здравото ниво на електролити и на тој начин помага во работата на срцевиот мускул. Две кајсии дневно се сосема доволни за да му помогнат на вашето здравје, известува Стил.

Го стимулираат варењето

Без разлика дали ги јадете суви или свежи, тие се одличен извор на влакна. Ретинолот од кајсија е растворлив и брзо се разградува во телото, а важните хранливи материи лесно се апсорбираат. Влакната ги разградуваат масните киселини и на тој начин се грижат за здравјето на дигестивниот систем.

Го намалуваат оксидативниот стрес

Благодарение на високата содржина на витамин Ц и токоферол, свежите и сувите кајсии имаат изразено антиоксидативно дејство. Патем, доказ за тоа е исклучителната популарност на маслата и екстрактите од ова овошје во козметичката индустрија – за наша среќа, антиоксидансите од кајсијата не влијаат само за доброто на кожата, ублажувајќи го оксидативниот стрес во клетките на целото тело.

Тие го штитат здравјето на кожата

Комбинацијата на витамини Ц, А и фитонутриенти од кајсиите гарантира совршено здрава кожа. Дали знаевте дека антиоксидансите од ова овошје го забавуваат процесот на стареење? Ако здравствените придобивки не се доволна причина за да уживате во кајсиите, можеби убавината е.

Помагаат за слабеење

Кајсиите се пријатели на секоја девојка на диета поради нивната способност лесно и брзо да го исфрлат вишокот вода од телото и да го подобрат варењето. Сепак, диететскиот ефект на кајсиите лесно се пропушта ако ги јадете во големи количини – запомнете, ова овошје содржи многу шеќер.

Одлични се за сончање

Кајсиите се извор на витамини А, Е, Б и Ц, како и фосфор, калиум, калциум и магнезиум. Содржи и бета каротен, на што укажува и неговата портокалова боја. Бета-каротенот од кајсиите ја штити кожата, особено од изгореници, па затоа е препорачливо да јадете кајсии доколку сакате да се сончате. Ова е и причината зошто многу креми за сончање содржат бета-каротен.

Експертите препорачуваат да изедете и една кајсија пред оброк, за полесно да ја сварите храната.