На иницијатива на лекари од болницата „8ми Септември“, од Скопје, пред околу половина месец започна принтањето со 3Д технологија на заштитна опрема за медицински персонал.

Иницијативата многу брзо се рашири низ целата држава, па така се направи и екипа во Куманово која почна да принта за потребите на Куманово и кумановско.