Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 339.492, бројот на оздравени пациенти е 327.780, на починати е 9.473, а бројот на активни случаи изнесува 2.239.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 159645, Активни 965
Куманово 18027, Активни 95
Битола 17695, Активни 190
Прилеп 15335, Активни 94
Тетово 14388, Активни 54
Кавадарци 11941, Активни 103
Велес 10696, Активни 51
Гостивар 10236, Активни 32
Охрид 10156, Активни 134
Струмица 8742, Активни 34
Штип 8685, Активни 42
Кичево 6042, Активни 27
Кочани 5497, Активни 51
Струга 5153, Активни 30
Гевгелија 4828, Активни 63
Неготино 4106, Активни 30
Ресен 2997, Активни 14
Радовиш 2820, Активни 34
Свети Николе 2774, Активни 8
Крива Паланка 2622, Активни 22
Делчево 2143, Активни 42
Берово 1830, Активни 23
Дебар 1806, Активни 12
Валандово 1593, Активни 7
Виница 1477, Активни 16
Пробиштип 1296, Активни 1
Кратово 1096, Активни 9
Богданци 1093, Активни 12
Крушево 1018, Активни 7
Демир Хисар 925, Активни 15
Македонски Брод 785, Активни 5
Демир Капија 629, Активни 7
Македонска Каменица 535, Активни 4
Пехчево 515, Активни 6
Дојран 366, Активни 0