Празот припаѓа на истата фамилија на зеленчук како кромидот, лукот, младиот лук и белиот лук. Од сите видови кромид тој е најблаг по вкус и нема силен мирис. Нискокалоричен е, има железо, витамин Е, фолна киселина и растителни влакна.
Може да се бере од почетокот на есента до крајот на пролетта. Затоа празот е важна храна, особено во зима, кога изборот на зеленчук е прилично мал. Празот има бројни здравствени придобивки, а ние одбравме три за вас.
Го намалува воспалението и е добар за срцето: Празот потекнува од семејството „allium porum“, кое вклучува и кромид и лук. Неколку студии ги поврзуваат алиумите со намален ризик од срцеви заболувања и мозочен удар. Празот содржи неколку корисни соединенија за кои се смета дека го намалуваат воспалението и го штитат срцето.
Кемпферолот содржан во празот има антивоспалителни својства, а храната богата со кемпферол е поврзана со помал ризик од срцев удар или смрт од срцеви заболувања. Покрај тоа, празот е добар извор на алицин и други тиосулфинати, кои се сулфурни соединенија кои можат да му користат на срцето со намалување на холестеролот и крвниот притисок, пишува Healthline.
Помага при варење: Празот е богат со влакна, за кои се знае дека е добар за варење. Овие зеленчуци содржат и пребиотици, а потоа произведуваат масни киселини со краток синџир, како што се ацетат, пропионат и бутират. Истражувањата сугерираат дека исхраната богата со пребиотици може да му помогне на вашето тело да ги апсорбира важните хранливи материи, што може да го подобри целокупното здравје.
Одличен е ако сакате да ослабете: Како и повеќето зеленчуци, празот може да промовира губење на тежината. Празот е добар извор на вода и влакна, кои можат да го спречат гладот, а најдобриот дел е што ќе се чувствувате сити.