Научниците открија кои се најопасните години за двата пола

Научниците спроведоа студија за да утврдат која е најопасната возраст и кај мажите и за жените.

Студијата беше спроведена од персоналот кој работи во здравствен центар во Тексас, САД, како и претставници од Централната болница во Хелсинки, Финска.

Експертите анализирале голем број на пациенти буквално од целиот свет.

Резултатите откриле дека најопасен период во однос на здравјето на мажите е на возраст од 40 години. Во тие години е многу важно внимателно да го слушате вашето тело. Факт е дека на оваа возраст ризикот од смрт од кардиоваскуларни заболувања се зголемува.

Што се однесува до дамите, за нив најопасниот период започнува по 30-тата година. Во тој период од животот кај една дама се зголемува веројатноста за појава на мозочен удар или срцев удар.

Експертите посочуваат дека лошите навики во форма на пушење и алкохол можат да го зголемат ризикот од сериозни здравствени проблеми. Исто така, не ја заборавајте и важноста на правилната исхрана.