Истражувачите откриле дека тие имаат можност да закрепнат, дури и во случаи кога ефектите од зависноста врз телото биле сериозни

Мутациите што водат до карцином на белите дробови, за кои претходно се сметаше дека остануваат засекогаш, дури и меѓу поранешните пушачи, може да исчезнат, тврдат научниците.

Истражувачите откриле дека човечките бели дробови имаат можност да закрепнат, дури и во случаикога ефектите од зависноста врз телото биле сериозни. За да го направите ова, како што е наведено во списанието „Nature“, пушачот мора да се откаже од својата навика засекогаш.

Услов за ова е да има клетки во телото на поранешниот пушач. кои не мутирале како резултат на изложеност на тутун.

Според истражувачите, ефектот на заздравување на белите дробови се забележува дури и кај оние кои претходно си дозволиле да пушат кутија цигари секој ден и ја имаа оваа лоша навика четириесет години пред да се откажат од никотинот.

Научниците исто така, открија дека клетките што не се оштетени од хемиските елементи содржани во тутунот, се оние кои ја уништуваат ДНК на клетките на белите дробови кои на крајот се мутираат и полека ги трансформираат од здрави во канцерогени. Ако некој се откаже од зависноста, сепак, процесот е реверзибилен, убедени се научниците.

Како резултат, околу 40% од клетките во белите дробови на поранешните пушачи би можеле да бидат целосно здрави, како што се оние кои никогаш не пробале тутун. Обемот до кој белите дробови се во можност да закрепнат во максимум, како што забележаа истражувачите, останува да се види.

“Постојат голем број на клетки кои некако магично се регенерираат во респираторниот тракт. Бевме целосно подготвени и за тоа, но секако, уживаме во такво откритие”, нагласува истражувачот, заБи-Би-Си.