Луѓето со висок крвен притисок се потенцијално изложени на ризик од дополнителни здравствени проблеми како што се бубрезите, срцето и мозочниот удар. Постојат природни начини за намалување на крвниот притисок, а тоа секако вклучува вежбање и пред се исхрана.

Според диететичарите, едно овошје кое има најмногу минерали и витамини е најдобро за слабеење. Бананите се богати со калиум, а калиумот го намалува влијанието на вишокот сол врз телото.

Ако јадете мала банана, можете да добиете околу 422 милиграми калиум, што е околу девет проценти од препорачаниот внес. Оваа навика ќе ви помогне да го намалите ризикот од мозочен удар и срцеви заболувања. Покрај тоа, бананите се одлични за баланс на течности и електролити во телото. Бананите се добар извор и на неколку витамини и минерали, особено калиум, витамин Б6 и витамин Ц.

Калиум – Бананите се добар извор на калиум. Исхраната богата со калиум може да го намали крвниот притисок кај луѓето со покачени нивоа и да има корист за здравјето на срцето.

Витамин Б6 – бананите содржат многу витамин Б6. Една банана со средна големина може да обезбеди до 33% од дневната вредност на овој витамин.

Витамин Ц – Како и повеќето овошја, бананите се добар извор на витамин Ц.