Генетиката игра голема улога во наследувањето на одредени карактеристики од родителите. Бојата на очите, косата или обликот на носот што ќе го наследите зависи од ДНК-хромозомот, а освен физичките карактеристики, одредени гени се одговорни за наследни болести и нарушувања.

Ова се некои од најчестите наследни здравствени состојби, според Националниот центар за биотехнолошки информации на Националната медицинска библиотека на САД.

Срцева болест: Не е изненадувачки што срцевите заболувања се дел од листата, имајќи предвид дека тие се водечка причина за смрт во САД. Најчестите типови на наследни срцеви заболувања се коронарна артериска болест – КАД (CAD) и хипертензија или висок крвен притисок. КАД е предизвикана од таложење на наслаги и холестерол на внатрешните ѕидови на артериите. Тоа влијае на протокот на крв и кислород до срцето. КАД се влошува со текот на времето и е една од водечките причини за срцев удар во КАД. Од друга страна, висок крвен притисок се јавува кога вашето срце работи премногу напорно за да ја турка крвта низ вашите артерии.

Астма: Астмата е белодробна болест предизвикана од предизвикувачи како што се алергии, загадувачи на воздухот, чад, мувла, прашина, животни… Луѓето кои имаат астма може да страдаат од епизоди на стегање во градите, кашлање, проблеми со дишењето и отежнато дишење. Ограничувањето на изложеноста на предизвикувачи е најдобриот начин да се избегнат симптомите на астма. Исто така, треба да имате при рака лекови во случај да се појават симптоми.

Дијабетес: Еден од 13 луѓе во САД има дијабетес. Тоа може да биде предизвикано од генетски фактори, фактори на животната средина и начин на живот. Без разлика дали станува збор за дијабетес тип 1 или тип 2, тоа е хронична болест која мора да се открие и лекува рано бидејќи може да доведе до сериозни компликации како што се слепило, ампутација, срцеви заболувања и откажување на бубрезите. Децата на луѓето со дијабетес имаат поголема веројатност да ја добијат болеста.

Депресија: Дури и денес, во 21 век, научниците продолжуваат да ги истражуваат наследните фактори на менталните состојби и нарушувања. Само затоа што некој во вашето семејство има депресија не значи дека и вие ќе ја имате, но поголема е веројатноста дека ќе ја имате ако таа се појави низ вашето семејство.

Рак: Ракот доаѓа во многу форми. Тоа е предизвикано од неконтролиран раст и ширење на абнормални клетки во одредени делови од телото. Покрај изборот на животниот стил, гените и факторите на околината исто така придонесуваат за појава на рак. Некои од најчестите видови на рак вклучуваат рак на белите дробови, дојката и простатата. Ракот на белите дробови води до најголем број смртни случаи од рак и кај мажите и кај жените во САД.