Откриено е дека пелинот придонесува за уништување 98% од канцерогените клетки за 16 часа.

Ако користите само пелин, тоа ќе го намали развојот на клетките на рак во белите дробови за 28%, но ако оваа билка ја комбинирате со железо, таа целосно ќе ги отстрани заболените клетки.

Експериментите докажуваат дека пелинот нема негативно влијание врз здравите клетки на белите дробови. Во минатото, пелинот се користел како моќно средство за лечење маларија, но сега научно е докажано дека оваа билка е ефикасна и во борбата против рак.

Кога за време на експериментот, научниците на пелинот му додале железо, а потоа со тој лек третирале рак на белите дробови, откриле дека пелинот ги уништил заболените клетки, додека здравите клетки останале недопрени.

„Генерално, резултатите од истражувањето покажуваат дека пелинот го контролира репродуктивниот раст на клетките на рак“, заклучиле авторите на истражувањето, експерти од Универзитетот во Калифорнија.

Веќе неколку илјади години во Кина, тинктурата од пелин се користи за лечење рак и маларија. Сега научниците велат дека тајната на оваа билка е во изобилството од железо и други елементи кои го уништуваат ракот.

Фармацевтските компании веќе работат на производство на лекови што ја содржат оваа билка.

Но народната медицина веќе со векови користи пелин.

Маст од пелин: потребни ви се 10 грама екстракт од пелин, 100 грама растително масло или свинска маст.

Прав од пелин: тревата треба да ја сомелете во прав и да земате половина лажичка 5 до 6 пати дневно по оброк, постепено намалувајќи го бројот на дозите на три пати дневно, во текот на една недела. Правот од пелин е поефкасен од чајот од пелин.

Сок од пелин: кога пелинот е во цветање, исцедете 1 лажица сок од цветовите и листовите, па измешајте го со мед и земате го 3 пати дневно пред јадење.