Jаболковиот оцет е исклучителна состојка, со различни лековити својства, кои го поддржуваат здравјето на многу начини.

Следните 10 употреби на оцет ќе ве зачудат, па затоа неговата конзумација пред спиење значително ќе го зголеми вашето целокупно здравје:

 1. Земете една лажичка јаболков оцет со малку мед и вода, половина час пред да заспиете за да го подобрите варењето на храната.

2. Пијте чаша вода со јаболков оцет ако се чувствувате гладни пред да спиете за да спречите проблеми со спиењето.

3. Земете една лажица оцет еден час пред спиење во чаша вода за лекување на киселоста на желудникот.

4. Земете една лажичка органски јаболков оцет во чаша со топла вода пред спиење за да го смирите стомакот.

5. Кога ќе се појави икање, земете лажичка органски јаболков оцет за да ги стимулирате нервите во грлото.

6. Јаболковиот оцет има потентни антибактериски својства кои брзо го третираат воспалено грло. Земете една лажичка еден час пред спиење, а уште една по половина час. Потоа земете лажичка пред да заспиете.

7. Јаболков оцет е висок со калиум кој може да ја ублажи болката во нозете, бидејќи недостатокот на овој минерал е една од главните причини за овие болки. Додајте 2 лажици од овој оцет во чаша вода и пијте го пред спиење. Болката ќе биде ослободена во рок од неколку ноќи.

8. Високиот крвен притисок е една од водечките причини за несоница. Затоа, земете 2 лажички јаболков оцет пред да спиете за да ги спречите тешкотиите при спиење.

9. Јаболков оцет успешно се бори против алергиите. Затоа пијте лажичка оцет во чаша вода и пијте го еден час пред да заспиете.

10. Јаболковиот оцет ефикасно се ослободува од бактерии кои предизвикуваат лош здив и вкус во устата.