Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 187.622 бројката на оздравени пациенти е 168.700, на починати е 6.489, а бројот на активни случаи изнесува 12.433.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 81431, Активни 5701
Куманово 11075, Активни 905
Тетово 10764, Активни 985
Прилеп 8929, Активни 275
Гостивар 7925, Активни 509
Битола 6958, Активни 246
Велес 6057, Активни 284
Охрид 5827, Активни 545
Кавадарци 5761, Активни 203
Струмица 5618, Активни 462
Штип 5567, Активни 225
Кичево 3888, Активни 427
Струга 3758, Активни 536
Кочани 3150, Активни 135
Гевгелија 2361, Активни 73
Неготино 2299, Активни 43
Свети Николе 1828, Активни 104
Ресен 1514, Активни 102
Радовиш 1481, Активни 106
Дебар 1444, Активни 127
Крива Паланка 1359, Активни 58
Берово 1195, Активни 33
Делчево 1110, Активни 66
Виница 1009, Активни 45
Пробиштип 897, Активни 42
Валандово 788, Активни 29
Богданци 544, Активни 20
Кратово 531, Активни 49
Крушево 518, Активни 15
Македонски Брод 462, Активни 32
Демир Хисар 426, Активни 16
Демир Капија 406, Активни 4
Пехчево 310, Активни 8
Македонска Каменица 293, Активни 21
Дојран 139, Активни 2