Но, со помош на овој едноставен трик, забот ќе престане да ве боли, барем додека не стасате до најблискиот стоматолог.

Истражувањето спороведено во Kанада во осумдесетtите години од изминатиот век покажало дека забоболката е можно да се отстрани или барем да се ублажи без отворање на устата.

Сè што ви е потребно е коцка мраз која ќе ја ставите на местото помеѓу палецот и показалецот. Нежно тријте го мразот по тоа подрачје од пет до седум минути.

Токму овој дел од дланката е местото на кое се наоѓаат нервните завршетоци кои се поврзани со центарот за болка во мозокот, кој го контролира нивото на болката во рацете и главата.

Триењето со мраз ги блокира тие центри, а 90 отсто од испитаниците кои учествувале во истражувањето потврдиле дека оваа техника им ја ублажила главоболката.