Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 220.169, бројот на оздравени пациенти е 206.903, на починати е 7.768, а бројот на активни случаи изнесува 5.498.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 96457, Активни 2647
Куманово 13028, Активни 158
Тетово 11383, Активни 88
Прилеп 10527, Активни 363
Битола 9008, Активни 447
Гостивар 8080, Активни 20
Велес 7417, Активни 173
Кавадарци 7227, Активни 264
Штип 6670, Активни 102
Охрид 6627, Активни 215
Струмица 6200, Активни 120
Кичево 4266, Активни 65
Кочани 4070, Активни 93
Струга 3916, Активни 27
Гевгелија 2851, Активни 81
Неготино 2605, Активни 54
Свети Николе 2141, Активни 45
Крива Паланка 1928, Активни 58
Ресен 1780, Активни 54
Радовиш 1780, Активни 63
Берово 1472, Активни 37
Дебар 1456, Активни 0
Делчево 1441, Активни 78
Виница 1165, Активни 12
Пробиштип 1131, Активни 21
Валандово 986, Активни 50
Кратово 783, Активни 19
Богданци 661, Активни 30
Демир Хисар 625, Активни 37
Крушево 598, Активни 23
Македонски Брод 513, Активни 16
Демир Капија 426, Активни 1
Македонска Каменица 424, Активни 25
Пехчево 355, Активни 6
Дојран 172, Активни 6