Интересно е што, всушност, најлесно е да се контролираат шеќерот и солта. И шеќерот и солта често се скриени во преработена храна, па многу луѓе не се ни свесни дека ги консумираатпремногу.

Поточно, препорачаната дневна доза на шеќер е 25 грама за возрасни, што е приближно шест лажички, додека препорачаниот внес на сол за возрасен е една лажица, или четири до шест грама. Некои студии покажуваат дека дури 90% од луѓето во организмот секојдневно внесуваат многу повеќе од тоа.

На сите им е јасно дека прекумерната потрошувачка на шеќер и сол може да предизвика здравствени проблеми, но прашањето е што е поштетно за човечкото тело.

Шеќерите што се наоѓаат природно во храната не се толку проблематични, но преработените шеќери се голем проблем. Тие немаат хранлива вредност, но се богати со калории. Сите тие го зголемуваат нивото на шеќер во крвта и го стимулираат зголеменото производство на инсулин што му е потребно на организмот за да го вари целиот тој шеќер. Но, прекумерното внесување шеќер може да доведе до отпорност на инсулин, што е главна причина за складирање на маснотии во шеќерот. Покрај тоа, прекумерната потрошувачка на шеќер може да предизвика дијабетес тип 2, како и гастроинтестинални заболувања.

Ако имате висок крвен притисок, веројатно сте размислувале да го намалите внесувањето на сол во организмот. Но, новите истражувања покажуваат дека шеќерот е еден од главните виновници за предизвикување на низа здравствени состојби, вклучувајќи го и високиот крвен притисок, па дури и зголемен ризик од кардиоваскуларни заболувања.

Спротивно на тоа, солта е потребна за регулирање на течностите во организмот и за транспорт на електролити во организмот. Како што е наведено погоре, солта е поврзана со висок крвен притисок, срцеви заболувања и крвни садови, а покрај тоа има штетен ефект врз црниот дроб и бубрезите. Исто така, прави проблем со надуеност.

Иако експертите истакнуваат дека клучот за здравјето е умерено консумирање и на солта и на шеќерот, тие велат дека шеќерот е поголем проблем. Поточно, луѓето сè повеќе преферираат шеќер, што е поврзано со голем број здравствени проблеми, според Sam Health.