Колку сме среќни или несреќни, најмногу зависи од нас и од нашето разбирање.

1. Помирете се со вашето минато – да не ја нарушите сегашноста.

2. Она што другите луѓе мислат за вас не е ваша работа.

3. Времето лечи скоро сè – дајте му шанса на времето.

4. Не го споредувајте вашиот живот со животите на другите и не осудувајте ги – немате идеја кој е нивниот пат.

5. Престанете да размислувате премногу – сосема е нормално да не ги знаете сите одговори и ќе ги најдете кога најмалку ќе се надевате на тоа.

6. Никој не е одговорен за вашата среќа – освен вас.

7. Смеј се – не се сите проблеми во светот твои. Позитивното размислување е клучно за среќен, исполнет живот.

Секогаш треба да се најде перспектива од која може да се види позитивното значење на секое искуство. И ова е вештина за учење.  Веднаш почнете да ја барате добрата страна во себе и во другите, но и во секојдневните настани. -Во стресна ситуација, запрашајте се: Зошто е важна оваа ситуација, кој е најголемиот проблем?

Конечно, што можете да направите за да ги свртите работите во своја полза? Постигнувањето среќа е навистина цел во животот, а вистинската лична бараат посветена работа и одземаат многу време работа на себе. Сепак, среќата не е нешто што чека со години, таа се крие во секој момент низ кој поминуваме.

И можеме да го извлечеме најдоброто од животот ако можеме да го извлечеме од малите, обични работи. Живеејќи со белите дробови во сегашноста, ќе добиете збирка убави спомени. Фокусирајќи се овде и сега ја ублажува вознемиреноста, стресот  и  тагата.

Како по правило, човек незадоволен од самиот себе е незадоволен од својот живот. Затоа, за да бидете среќни, мора да научите да се сакате и да се цените себеси.