Четири години по појавата на пандемијата со коронавирусот, болеста која однесе милиони животи и го опустоши светот и глобалната економија, СЗО соопшти дека Ковид-19 и натаму „останува закана“.

– Вирусот САРС-КоВ-2 моментално циркулира во сите земји и продолжува да претставува закана, предупреди Марија Ван Керхов, научник од СЗО одговорна за борбата против пандемијата. Мораме да останеме внимателни бидејќи вирусот циркулира, се развива – се менува, додаде таа.

Сега постојат три варијанти на вирусот Ковид-19 (KSBB.1.5, KSKSB.1.16 и EG.5) кои се под зголемен надзор. Четвртата варијанта (BA.2.86) исто така се следи иако не предизвикува зголемени симптоми.

Соочена со пандемијата на коронавирусот, на 30 јануари 2020 година, СЗО прогласи вонредна состојба за јавно здравје од меѓународна значење, нејзино највисоко ниво на тревога, кое конечно беше укинато на 5 мај 2023 година.

Покрај акутните симптоми на болеста, СЗО е загрижена и за долгорочните ефекти предизвикани од вирусот, кој се нарекува „долготраен ковид“.

– Имаме докази дека вакцините го намалуваат ризикот од долготрајниот ковид, истакна научникот.

Таа изјави дека ширум светот се дадени 13,5 милијарди дози вакцини од првите кои беа на крајот на 2020 година.