Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 154.051, бројката на оздравени пациенти е 138.370, на починати е 5.109, а бројот на активни случаи изнесува 10.572.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 67981, активни 4906

Куманово 8719, активни 866

Прилеп 8243, активни 412

Тетово 7170, активни 436

Битола 6229, активни 672

Велес 5446, активни 362

Гостивар 5144, активни 275

Кавадарци 5136, активни 212

Охрид 4961, активни 374

Штип 4937, активни 224

Струмица 4078, активни 186

Струга 2963, активни 124

Кочани 2756, активни 136

Кичево 2514, активни 229

Гевгелија 2186, активни 158

Неготино 2173, активни 128

Свети Николе 1513, активни 91

Ресен 1224, активни 176

Крива Паланка 1216, активни 43

Радовиш 1114, активни 87

Берово 1025, активни 26

Делчево 960, активни 67

Дебар 935, активни 22

Виница 858, активни 112

Пробиштип 783, активни 22

Валандово 664, активни 16

Богданци 493, активни 35

Крушево 490, активни 71

Демир Капија 396, активни 15

Демир Хисар 394, активни 56

Кратово 358, активни 6

Македонски Брод 356, активни 1

Пехчево 265, активни 10

Македонска Каменица 239, активни 16

Дојран 132, активни 0