Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 343.850, бројот на оздравени пациенти е 334.007, на починати е 9.559 а бројот на активни случаи изнесува 284.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 162117, Активни 209

Куманово 18242, Активни 3

Битола 17980, Активни 18

Прилеп 15541, Активни 23

Тетово 14475, Активни 2

Кавадарци 12094, Активни 7

Велес 10811, Активни 3

Охрид 10320, Активни 6

Гостивар 10277, Активни 2

Струмица 8781, Активни 0

Штип 8767, Активни 5

Кичево 6075, Активни 0

Кочани 5544, Активни 0

Струга 5173, Активни 0

Гевгелија 4884, Активни 0

Неготино 4149, Активни 4

Ресен 3029, Активни 0

Радовиш 2836, Активни 0

Свети Николе 2795, Активни 0

Крива Паланка 2660, Активни 0

Делчево 2183, Активни 0

Берово 1875, Активни 0

Дебар 1812, Активни 0

Валандово 1600, Активни 0

Виница 1478, Активни 0

Пробиштип 1299, Активни 0

Кратово 1132, Активни 1

Богданци 1102, Активни 0

Крушево 1039, Активни 1

Демир Хисар 929, Активни 0

Македонски Брод 800, Активни 0

Демир Капија 628, Активни 0

Македонска Каменица 534, Активни 0

Пехчево 519, Активни 0

Дојран 370, Активни 0