Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 173.689, бројката на оздравени пациенти е 154.174, на починати е 5.818, а бројот на активни случаи изнесува 13.697.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 74837, Активни 4948
Куманово 10057, Активни 868
Прилеп 8577, Активни 208
Тетово 10027, Активни 2038
Битола 6640, Активни 242
Велес 5707, Активни 195
Гостивар 7453, Активни 1501
Кавадарци 5398, Активни 187
Охрид 5450, Активни 382
Штип 5175, Активни 158
Струмица 5017, Активни 675
Струга 3499, Активни 477
Кочани 2964, Активни 123
Кичево 3478, Активни 634
Гевгелија 2281, Активни 82
Неготино 2222, Активни 34
Свети Николе 1647, Активни 103
Ресен 1372, Активни 111
Крива Паланка 1263, Активни 29
Радовиш 1305, Активни 102
Берово 1113, Активни 33
Делчево 1030, Активни 47
Дебар 1276, Активни 219
Виница 943, Активни 36
Пробиштип 825, Активни 35
Валандово 736, Активни 42
Богданци 519, Активни 25
Крушево 513, Активни 23
Демир Хисар 410, Активни 10
Демир Капија 401, Активни 3
Кратово 439, Активни 54
Македонски Брод 429, Активни 55
Пехчево 291, Активни 6
Македонска Каменица 260, Активни 10
Дојран 135, Активни 2