Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 211.382, бројот на оздравени пациенти е 195.624, на починати е 7.406, а бројот на активни случаи изнесува 8.352.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 92334, активни 3796

Куманово 12719, активни 297

Тетово 11257, активни 174

Прилеп 9967, активни 430

Битола 8279, активни 682

Гостивар 8055, активни 47

Велес 7178, активни 369

Кавадарци 6743, активни 321

Штип 6470, активни 216

Охрид 6328, активни 255

Струмица 6009, активни 128

Кичево 4201, активни 95

Струга 3878, активни 56

Кочани 3886, активни 230

Гевгелија 2720, активни 149

Неготино 2520, активни 87

Свети Николе 2080, активни 68

Крива Паланка 1832, активни 151

Радовиш 1687, активни 76

Ресен 1678, активни 90

Дебар 1454, активни 1

Берово 1355, активни 70

Делчево 1313, активни 120

Виница 1135, активни 46

Пробиштип 1099, активни 47

Валандово 892, активни 32

Кратово 739, активни 78

Богданци 626, активни 35

Демир Хисар 578, активни 89

Крушево 574, активни 25

Македонски Брод 484, активни 5

Демир Капија 419, активни 8

Македонска Каменица 393, активни 60

Пехчево 341, активни 15

Дојран 159, активни 4