Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 272.437, бројот на оздравени пациенти е 249.631, на починати е 8.470, а бројот на активни случаи изнесува 14.336.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 124335, Активни 8031
Куманово 15038, Активни 610
Битола 13023, Активни 996
Прилеп 12857, Активни 480
Тетово 12541, Активни 531
Кавадарци 9162, Активни 510
Гостивар 8858, Активни 314
Велес 8562, Активни 290
Охрид 8001, Активни 257
Штип 7569, Активни 151
Струмица 7331, Активни 286
Кичево 4995, Активни 216
Кочани 4677, Активни 146
Струга 4420, Активни 135
Гевгелија 3817, Активни 199
Неготино 3244, Активни 190
Свети Николе 2464, Активни 80
Ресен 2403, Активни 171
Радовиш 2299, Активни 139
Крива Паланка 2237, Активни 87
Делчево 1805, Активни 92
Берово 1650, Активни 32
Дебар 1511, Активни 20
Валандово 1402, Активни 83
Виница 1298, Активни 33
Пробиштип 1260, Активни 20
Богданци 901, Активни 65
Кратово 890, Активни 29
Крушево 824, Активни 22
Демир Хисар 774, Активни 32
Македонски Брод 642, Активни 31
Македонска Каменица 508, Активни 23
Демир Капија 496, Активни 16
Пехчево 429, Активни 15
Дојран 214, Активни 4