Досега во Република Македонија направени се вкупно 1.562.088 тестирања на Ковид-19. Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 222.333, бројот на оздравени пациенти е 209.291, на починати е 7.868, а бројот на активни случаи изнесува 5.174, информираат од МЗ.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 97592, Активни случаи 2545
Куманово 13077, Активни случаи 116
Тетово 11408, Активни случаи 80
Прилеп 10671, Активни случаи 358
Битола 9110, Активни случаи 372
Гостивар 8077, Активни случаи 20
Велес 7471, Активни случаи 167
Кавадарци 7341, Активни случаи 232
Охрид 6720, Активни случаи 229
Штип 6719, Активни случаи 105
Струмица 6249, Активни случаи 131
Кичево 4300, Активни случаи 77
Кочани 4084, Активни случаи 50
Струга 3919, Активни случаи 21
Гевгелија 2895, Активни случаи 95
Неготино 2624, Активни случаи 44
Свети Николе 2150, Активни случаи 45
Крива Паланка 1949, Активни случаи 60
Ресен 1837, Активни случаи 81
Радовиш 1802, Активни случаи 46
Берово 1477, Активни случаи 15
Делчево 1460, Активни случаи 54
Дебар 1457, Активни случаи 1
Виница 1175, Активни случаи 19
Пробиштип 1138, Активни случаи 15
Валандово 1019, Активни случаи 67
Кратово 790, Активни случаи 11
Богданци 675, Активни случаи 30
Демир Хисар 637, Активни случаи 28
Крушево 604, Активни случаи 23
Македонски Брод 520, Активни случаи 14
Македонска Каменица 429, Активни случаи 21
Демир Капија 427, Активни случаи 0
Пехчево 357, Активни случаи 1
Дојран 173, Активни случаи 1.