Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 193.052 бројката на оздравени пациенти е 175.496, на починати е 6.740, а бројот на активни случаи изнесува 10.816.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 84099, Активни 5265
Куманово 11555, Активни 953
Тетово 10843, Активни 835
Прилеп 9089, Активни 276
Гостивар 7962, Активни 410
Битола 7126, Активни 240
Велес 6290, Активни 315
Охрид 5986, Активни 343
Кавадарци 5971, Активни 207
Штип 5770, Активни 215
Струмица 5757, Активни 231
Кичево 3990, Активни 356
Струга 3796, Активни 117
Кочани 3306, Активни 162
Гевгелија 2429, Активни 81
Неготино 2321, Активни 35
Свети Николе 1913, Активни 97
Ресен 1542, Активни 71
Радовиш 1531, Активни 78
Крива Паланка 1451, Активни 98
Дебар 1450, Активни 65
Берово 1210, Активни 16
Делчево 1124, Активни 62
Виница 1039, Активни 44
Пробиштип 923, Активни 34
Валандово 824, Активни 20
Кратово 583, Активни 58
Богданци 555, Активни 21
Крушево 529, Активни 21
Македонски Брод 473, Активни 29
Демир Хисар 446, Активни 29
Демир Капија 411, Активни 4
Пехчево 314, Активни 4
Македонска Каменица 304, Активни 23
Дојран 140, Активни 1