Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 155.217, бројката на оздравени пациенти е 147.381, на починати е 5.387, а бројот на активни случаи изнесува 2.449.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68485, Активни 983
Куманово 8818, Активни 230
Прилеп 8298, Активни 95
Тетово 7209, Активни 98
Битола 6290, Активни 169
Велес 5468, Активни 61
Гостивар 5171, Активни 45
Кавадарци 5151, Активни 27
Охрид 4997, Активни 183
Штип 4958, Активни 39
Струмица 4109, Активни 55
Струга 2980, Активни 65
Кочани 2787, Активни 36
Кичево 2559, Активни 71
Гевгелија 2191, Активни 25
Неготино 2183, Активни 19
Свети Николе 1522, Активни 30
Ресен 1234, Активни 31
Крива Паланка 1219, Активни 6
Радовиш 1156, Активни 47
Берово 1029, Активни 3
Делчево 971, Активни 23
Дебар 939, Активни 0
Виница 881, Активни 36
Пробиштип 789, Активни 5
Валандово 666, Активни 3
Богданци 494, Активни 3
Крушево 489, Активни 16
Демир Хисар 397, Активни 16
Демир Капија 396, Активни 0
Кратово 373, Активни 14
Македонски Брод 359, Активни 3
Пехчево 268, Активни 1
Македонска Каменица 249, Активни 11
Дојран 132, Активни 0