Претседателката на Европска комисија, Урсула фон дер Лајан најави дека на денешната видео конференција земјите-членки на Европска унија треба да го прифатат предлогот на ЕК за привремена забрана за влез во Европска Унија за сите они кои немаат важна причина за патување.

– Рестрикцијата првично ќе трае 30 дена, а по потреба може да биде продлжена, истакна фон дер Лајан.

Од ограничувањата ќе бида исклучени државјаните на Велика Британија, сите кои имаат постојан престој во ЕУ, членови на семејствата на државјани на ЕУ, дипломати, медицински персонал, како и тие што превезуваат стока и работат во пограничните подрачја.