Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 209.449, бројот на оздравени пациенти е 193.781, на починати е 7.337, а бројот на активни случаи изнесува 8.331.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 91523, активни 3810

Куманово 12638, активни 331

Тетово 11221, активни 211

Прилеп 9877, активни 441

Битола 8094, активни 621

Гостивар 8042, активни 48

Велес 7090, активни 350

Кавадарци 6659, активни 345

Штип 6425, активни 236

Охрид 6291, активни 238

Струмица 5979, активни 117

Кичево 4186, активни 98

Струга 3873, активни 57

Кочани 3817, активни 226

Гевгелија 2683, активни 149

Неготино 2492, активни 80

Свети Николе 2071, активни 75

Крива Паланка 1792, активни 158

Радовиш 1671, активни 76

Ресен 1656, активни 92

Дебар 1453, активни 3

Берово 1314, активни 46

Делчево 1273, активни 107

Виница 1124, активни 44

Пробиштип 1093, активни 64

Валандово 877, активни 22

Кратово 719, активни 70

Богданци 612, активни 27

Крушево 571, активни 24

Демир Хисар 556, активни 77

Македонски Брод 483, активни 5

Демир Капија 418, активни 9

Македонска Каменица 386, активни 54

Пехчево 334, активни 11

Дојран 156, активни 9