Овошјето, житарките за појадок, па дури и варено јајце, заедно со леб и сирење, добар појадок е најосновен за добар почеток на денот. Еве неколку добри причини зошто да не го заборавите појадокот како дел од здравата исхрана, дури и кога сте на диета:

* Појадокот ви дава енергија што ве тера да размислувате и да работите подобро, а вие ќе бидете повеќе физички активни.

* Примените калории за време на појадок ќе ги потрошите, дури и ако сте само физички активни – појадокот нема да се држи до вас.

* Ќе ја намалите гладта – ако јадете, нема да бидете толку гладни до крајот на денот, а веројатноста да паднете во искушение од слатки или чипсови е многу помала.

* Појадок е најдобро време да се внесат потребните плодови на вашето тело. Ако ги пропуштите за време на појадокот, шансата да ги внесете во текот на денот е ниска.

* Знаете дека појадокот е многу важен за децата. Кафето и цигарата веќе не се модерни! Дајте им добар пример! Ако вашето дете гледа здрава исхрана, исто така ќе го следи овој пример на однесување. Ако не за вас, направете го тоа за здравјето на вашето дете!