Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во Македонија од почетокот на епидемијата изнесува 184.277 бројката на оздравени пациенти е 165.077, на починати е 6.307, а бројот на активни случаи изнесува 12.893.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 79716, Активни 5728

Гостивар 7885, Активни 629

Куманово 10814, Активни 882

Тетово 10671, Активни 1090

Кавадарци 5649, Активни 179

Велес 5951, Активни 252

Струмица 5500, Активни 495

Штип 5465, Активни 210

Кичево 3817, Активни 486

Неготино 2280, Активни 39

Свети Николе 1786, Активни 111

Радовиш 1432, Активни 98

Берово 1182, Активни 49

Виница 992, Активни 41

Демир Капија 406, Активни 4

Пехчево 308, Активни 10

Прилеп 8835, Активни 286

Битола 6877, Активни 265

Охрид 5723, Активни 601

Струга 3728, Активни 640

Кочани 3081, Активни 109

Гевгелија 2335, Активни 68

Ресен 1473, Активни 102

Дебар 1433, Активни 171

Крива Паланка 1327, Активни 50

Делчево 1096, Активни 60

Пробиштип 879, Активни 45

Валандово 772, Активни 32

Богданци 540, Активни 23

Крушево 518, Активни 16

Кратово 509, Активни 55

Македонски Брод 453, Активни 35

Демир Хисар 419, Активни 11

Македонска Каменица 286, Активни 17

Дојран 139, Активни 4