Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 187.068 бројката на оздравени пациенти е 167.810, на починати е 6.472, а бројот на активни случаи изнесува 12.786.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 81122, Активни 5761
Куманово 11031, Активни 904
Тетово 10747, Активни 994
Прилеп 8909, Активни 275
Гостивар 7922, Активни 525
Битола 6941, Активни 245
Велес 6037, Активни 284
Охрид 5817, Активни 667
Кавадарци 5744, Активни 195
Струмица 5613, Активни 500
Штип 5562, Активни 238
Кичево 3877, Активни 433
Струга 3755, Активни 638
Кочани 3134, Активни 128
Гевгелија 2355, Активни 73
Неготино 2295, Активни 39
Свети Николе 1824, Активни 105
Ресен 1508, Активни 102
Радовиш 1477, Активни 110
Дебар 1442, Активни 133
Крива Паланка 1350, Активни 51
Берово 1193, Активни 39
Делчево 1108, Активни 65
Виница 1006, Активни 45
Пробиштип 895, Активни 43
Валандово 785, Активни 28
Богданци 543, Активни 19
Кратово 527, Активни 50
Крушево 518, Активни 15
Македонски Брод 461, Активни 31
Демир Хисар 423, Активни 14
Демир Капија 406, Активни 4
Пехчево 310, Активни 8
Македонска Каменица 292, Активни 21
Дојран 139, Активни 4.