Градите знаат често да бидат болни и отечени. Добрата вест е дека дури 9 од 10 грутки не се карциноми на дојка, туку се само бенигни израстоци!

Чувствителните грутки во градите се нормална појава 14 дена по почетокот на менструалниот циклус. Оваа состојба може да биде предизвикана од зголемено ниво на стрес, хормони, како и прекумерен внес на сол или кафе

Една грутка што е тврда однадвор, а мека одвнатре

Не грижете се, обично се работи за обична циста. Најчесто се јавува кај жени на возраст меѓу 35 и 50 години. Важно е да проверите дали тоа е всушност циста. Болни, бенигни цисти може да се исцедат со игличка.

Мала кружна грутка што може да се поместува

Тогаш веројатно се работи за една состојба наречена фиброаденом, мала бенигна грутка која обично не предизвикува никаква болка. Најчесто тоа го забележуваат самите жени при самопреглед. Фиброеномите се појавуваат како мала тркалезна грутка што можете лесно да ја преместувате.

Таа е најчеста грутка кај жените, која се јавува кај жени од 17-годишна возраст до раните 20ти години.

Тешка грутка што не може да се поместува

Ова е обично симптом на карцином на дојка. Бенигните грутки се лесни за движење и се меки на допир затоа што содржат многу вода и маснотии.

„90% од жените лесно можат да излечат рак на дојка ако рано го детектираат!“

Како прво, запомнете дека дури 90% од жените лесно можат да излечат рак на дојка ако го детектираат во својата најрана фаза. Доколку постои можност дека може да станува збор за карцином на дојка, најпрво ќе ви треба биопсија, односно делче од таа тврда грутка.

Прочитајте:  Експанзија на овчи сипаници во Македонија

Задебелена кожа

Задебелената кожа е исто така еден од најчестите симптоми на карцином на дојка. За разлика од бенигните услови, кожата ќе биде збрчкана во одредено подрачје или во пределот каде што се наоѓа карциномот на дојка.

Исцедок од брадавица

Хронично чисто или крваво празнење на брадавиците може да биде симптом на карцином на дојка.

Болка во градите

Ова е проблем со кој се соочуваат многу жени од време на време. Најчесто е предизвикано од задржување на вишокот вода во организмот и хормонални промени за време на менструалниот циклус.

 Хронична болка

Оваа болка е различна од болката предизвикана од хормонални промени. Се јавува на одредени места и не поминува за време на менструалниот циклус! Понекогаш, но многу ретко, може да биде симптом на карцином на дојка. Исто така, може да биде резултат на физичка повреда или циста.

Чувствителни брадавици

Кај чувствителноста на брадавиците најчесто се работи само за иритација на кожата. Брадавиците можат да бидат почувствителни дури и неколку дена за време на менструалниот циклус.

Редовно и самостојно проверувајте ги вашите гради!

Исто така, консултирајте се со вашиот лекар или гинеколог бидејќи сите грутки треба внимателно да се следат и може да бидат изложени на зголемен ризик за карцином на дојка.