Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 161.359 бројката на оздравени пациенти е 150.774, на починати е 5.542, а бројот на активни случаи изнесува 5.043.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 70559, Активни 1677
Куманово 9249, Активни 313
Прилеп 8375, Активни 41
Тетово 8487, Активни 1079
Битола 6436, Активни 110
Велес 5521, Активни 42
Гостивар 5915, Активни 668
Кавадарци 5206, Активни 46
Охрид 5139, Активни 118
Штип 5004, Активни 36
Струмица 4331, Активни 193
Струга 3095, Активни 112
Кочани 2838, Активни 38
Кичево 2882, Активни 266
Гевгелија 2200, Активни 3
Неготино 2186, Активни 2
Свети Николе 1539, Активни 11
Ресен 1264, Активни 30
Крива Паланка 1232, Активни 5
Радовиш 1194, Активни 29
Берово 1063, Активни 25
Делчево 985, Активни 11
Дебар 1066, Активни 112
Виница 906, Активни 19
Пробиштип 791, Активни 2
Валандово 688, Активни 18
Богданци 494, Активни 0
Крушево 490, Активни 0
Демир Хисар 401, Активни 1
Демир Капија, Активни 399 3
Кратово 377, Активни 0
Македонски Брод 382, Активни 22
Пехчево 282, Активни 9
Македонска Каменица 250, Активни 1
Дојран 133, Активни 1