Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 205.022, бројот на оздравени пациенти е 190.266, на починати е 7.204, а бројот на активни случаи изнесува 7.552

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 89723, Активни 3583

Куманово 12434, Активни 420

Тетово 11096, Активни 173

Прилеп 9622, Активни 352

Гостивар 8017, Активни 32

Битола 7665, Активни 412

Велес 6915, Активни 351

Кавадарци 6429, Активни 309

Штип 6270, Активни 245

Охрид 6202, Активни 201

Струмица 5936, Активни 101

Кичево 4147, Активни 105

Струга 3849, Активни 45

Кочани 3674, Активни 217

Гевгелија 2604, Активни 108

Неготино 2433, Активни 81

Свети Николе 2043, Активни 86

Крива Паланка 1709, Активни 154

Радовиш 1622, Активни 60

Ресен 1602, Активни 53

Дебар 1453, Активни 3

Берово 1280, Активни 54

Делчево 1201, Активни 69

Виница 1099, Активни 37

Пробиштип 1056, Активни 74

Валандово 868, Активни 26

Кратово 675, Активни 47

Богданци 593, Активни 18

Крушево 559, Активни 23

Демир Хисар 512, Активни 53

Македонски Брод 480, Активни 5

Демир Капија 410, Активни 1

Македонска Каменица 369, Активни 43

Пехчево 324, Активни 4

Дојран 151, Активни 7