Додека одредена количина на стрес во нашите животи е нормална, па дури и неопходна, прекумерниот стрес може да се измеша со нормалните секојдневни активности и да заземе голем дел од нашиот личен живот и здравје.

Ве покануваме да пробате една античка јапонска техника на само – релаксација која нема да ви одземе повеќе од 5 минути, а може да ја направите било каде во секое време.

За да ја извежбате техниката, потребно е да разберете дека секој прст од вашата рака претставува различно чувство или став.

  • Палец – Помага во борбата против емоциите како вознемиреност и грижа.
  • Показалец – Може да ви помигне да го победите стравот.
  • Среден прст – Ви помага да ја контролирате лутината и незадоволството.
  • Прстен – Овој прст ќе ви помогне да се борите против депресија и тага и ќе ви помогне да бидете порешителни.
  • Мал прст – Ви помага да ја смирите вознемиреноста и да се зголеми оптимизмот и довербата.

За да ја усогласите енергијата на животот во телото, фатете го прстот со спротивната рака, завиткувајќи ги сите прсти и палецот околу неа. Држете го секој прст една до две минути. Ќе знаете дека функционира кога ќе осетите пулсирање.

За да го смирите вашиот ум, нанесувајте мал притисок во центарот на дланката со палецот на спротивната рака и држете го барем една минута.

Вежбајте ја оваа техника секој ден за да останете смирени и повторно да ја воспоставите рамнотежата во себе.