Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 180.919, бројката на оздравени пациенти е 160.396, на починати е 6.129, а бројот на активни случаи изнесува 14.394.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 78112, Активни 6198
Тетово 10579, Активни 1437
Куманово 10514, Активни 882
Прилеп 8742, Активни 281
Гостивар 7792, Активни 912
Битола 6809, Активни 289
Велес 5851, Активни 240
Охрид 5630, Активни 518
Кавадарци 5563, Активни 215
Штип 5357, Активни 215
Струмица 5347, Активни 642
Кичево 3735, Активни 574
Струга 3673, Активни 597
Кочани 3034, Активни 113
Гевгелија 2314, Активни 83
Неготино 2266, Активни 59
Свети Николе 1740, Активни 138
Ресен 1437, Активни 122
Дебар 1412, Активни 233
Радовиш 1381, Активни 118
Крива Паланка 1302, Активни 58
Берово 1151, Активни 48
Делчево 1078, Активни 82
Виница 967, Активни 36
Пробиштип 859, Активни 50
Валандово 756, Активни 32
Богданци 538, Активни 42
Крушево 516, Активни 21
Кратово 486, Активни 66
Македонски Брод 441, Активни 46
Демир Хисар 416, Активни 12
Демир Капија 401, Активни 1
Пехчево 301, Активни 5
Македонска Каменица 281, Активни 25
Дојран 138, Активни 4