Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 287.481, бројот на оздравени пациенти е 269.014, на починати е 8.768, а бројот на активни случаи изнесува 9.699.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 132646, Активни 5467
Куманово 15739, Активни 412
Битола 13731, Активни 459
Прилеп 13265, Активни 336
Тетово 13076, Активни 400
Кавадарци 9796, Активни 384
Гостивар 9216, Активни 207
Велес 9034, Активни 278
Охрид 8333, Активни 250
Штип 7795, Активни 122
Струмица 7713, Активни 208
Кичево 5200, Активни 134
Кочани 4854, Активни 99
Струга 4556, Активни 97
Гевгелија 4061, Активни 134
Неготино 3483, Активни 149
Свети Николе 2579, Активни 73
Ресен 2497, Активни 56
Радовиш 2424, Активни 69
Крива Паланка 2315, Активни 55
Делчево 1865, Активни 44
Берово 1685, Активни 23
Дебар 1553, Активни 23
Валандово 1485, Активни 34
Виница 1343, Активни 27
Пробиштип 1276, Активни 12
Богданци 969, Активни 45
Кратово 914, Активни 17
Крушево 859, Активни 15
Демир Хисар 799, Активни 14
Македонски Брод 677, Активни 24
Демир Капија 529, Активни 18
Македонска Каменица 519, Активни 7
Пехчево 446, Активни 4
Дојран 249, Активни 3