Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 300.106, бројот на оздравени пациенти е 288.761, на починати е 9.097 а бројот на активни случаи изнесува 2.248.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 140127, Активни 1291
Куманово 16319, Активни 106
Битола 14366, Активни 113
Прилеп 13689, Активни 122
Тетово 13353, Активни 73
Кавадарци 10215, Активни 85
Велес 9528, Активни 96
Гостивар 9467, Активни 31
Охрид 8542, Активни 33
Штип 7920, Активни 22
Струмица 7915, Активни 14
Кичево 5455, Активни 38
Кочани 4985, Активни 12
Струга 4656, Активни 20
Гевгелија 4288, Активни 33
Неготино 3622, Активни 20
Ресен 2618, Активни 40
Свети Николе 2605, Активни 5
Радовиш 2484, Активни 12
Крива Паланка 2382, Активни 14
Делчево 1900, Активни 0
Дебар 1648, Активни 13
Берово 1630, Активни 6
Валандово 1460, Активни 4
Виница 1350, Активни 5
Пробиштип 1259, Активни 4
Богданци 1004, Активни 5
Кратово 942, Активни 9
Крушево 908, Активни 2
Демир Хисар 815, Активни 9
Македонски Брод 731, Активни 3
Демир Капија 581, Активни 4
Македонска Каменица 521, Активни 3
Пехчево 482, Активни 1
Дојран 339, Активни 0.