Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 155.169, бројката на оздравени пациенти е 147.301, на починати е 5.369, а бројот на активни случаи изнесува 2.499.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно) Активни случаи (вкупно)

Скопје 68460, Активни 1000

Куманово 8813, Активни 231

Прилеп 8294, Активни 101

Тетово 7207, Активни 99

Битола 6290, Активни 171

Велес 5466, Активни 61

Гостивар 5168, Активни 42

Кавадарци 5151, Активни 28

Охрид 4997, Активни 183

Штип 4956, Активни 41

Струмица 4108, Активни 61

Струга 2980, Активни 65

Кочани 2786, Активни 40

Кичево 2557, Активни 71

Гевгелија 2190, Активни 24

Неготино 2184, Активни 20

Свети Николе 1522, Активни 31

Ресен 1234, Активни 31

Крива Паланка 1219, Активни 6

Радовиш 1156, Активни 51

Берово 1029, Активни 3

Делчево 971, Активни 24

Дебар 939, Активни 0

Виница 880, Активни 36

Пробиштип 789, Активни 8

Валандово 666, Активни 3

Богданци 494, Активни 3

Крушево 489, Активни 20

Демир Хисар 397, Активни 16

Демир Капија 396, Активни 0

Кратово 373, Активни 14

Македонски Брод 359, Активни 3

Пехчево 268, Активни 1

Македонска Каменица 249, Активни 11

Дојран 132, Активни 0