Во текот на денешниот ден излезе министерката за труд и социјала, Мила Царовска, која многу лично си го разбрала управувањето со ова министерство со тоа што започна МТСП да го третира како дуќан наследен од татко и, поточно како да станува збор за личен фамилијарен бизнис од кој само она треба да се богати. Царовска по стапките на нејзините колеги министри и премиерот наместо да воведува новитет и да сработи нешто, таа не воведува реформи кои ќе бидат поволни за сите граѓани, реформи кои навистина ќе им го сменат животот на граѓаните туку напротив, воведува реформи кои едни ќе оштетат за да друга категорија на ранливи лица или лица со социјален статус добијат одредени поволности и при тоа никако не смее да се заборави разликата во милиони евра која влегува директно во џебот на министерката.

Ова е официјалната информација од МТСП која се лиферуваше денес по медиумите:

-Семеен пакет кој што опфаќа образовен и детски додаток, енергетски додаток, зголемување на трајниот надоместок за родителите кои што имаат лица со попреченост, воведување траен надоместок за родителите кои што чувале деца со попреченост. Министерката за труд и социјала Царовска ја претстави новата социјална реформа, чие што спроведување треба да почне од среда.

Се воведува и државна пензија која ќе изнесува 6000 денари и ќе ја примаат околу 6000 граѓани кои немаат доволно или воопшто работен стаж.

Додатокот за трето дете според претходното законско решение останува, но само за оние семејства кои што имаат вкупен приход од 12.000 денари.

За целата реформа се предвидени две милијарди денари, а првите исплати според оваа програма ќе бидат направени во Јуни.

Ова официјално известување во текот на денешниот ден тешко падна преку грбот на 30.000-те илјади домаќинства кои имаат трето дете кои можеби и не се во групата на социјални случаеви ама тој надоместок од 8.300 денари им ги покривал сметките за во градинка за трите деца и месечниот трошок за пелени за да може во текот на месецот да им ги обезбедат на нивното повеќечлено семејство сите потребни основни намирници за нормално функционирање.

Епа, што беше до сега беше, од сега па натаму овие деца и нивните 30.000 илјади регистрирани фамилии нема да видат бел ден и нека се снаоѓаат како можат и умеат, министерката Царовска која до вчера се бореше за полова еднаквост и воведување на закони за истата, промовирајќи и заштитувајќи ги правата на хомосексуалците, травеститите, педофилите, сексуално настраните и хермафродитите, сега истата таа министерка ја УКИНУВА одлуката за надоместок за трето дете кај сите оние семејства кои земаат поголема плата од 12.000 денари.

Со тоа јавно МТСП и министерката Царовска НЕ ГО ПОДРЖУВААТ многудетното семејство и се залагат за разврат и настрано општество со дефокусирани и неморални вредности, општество без компас за моралното и нормалното функционирање, општество во кое нема да има значење институцијата БРАК. Бидејќи самата таа е дел од една неформална и недефинирана вонбрачна заедница каде со партнерот има дете. Тука лежат корените и сите иницијативи од оваа министерка, Царовска за згаснување на нормалното функционирање на бракот, семејствата, фамилијата и се во корист и интерес на разврат и неморал. Токму затоа и го одзема правото за детски додаток на овие 30.000 илјади домаќинства кои наместо да бидат подржани од институциите, власта и државата за зачувување на институцијата семејство и да се инвестира во тоа, тука министерката и МТСП го прават токму спротивното. Уништуваат и деморализираат се поврзано со Бракот и семејството како нешто добро, нормално и посакувано.

 

А од друга страна Царовска се фали и гордо посочува дека министерството за труд и социјала за оваа мерка со новите социјални реформи во целост одвоила две милјарди денари за нејзина целосна реализација. Ова министерке не е твој дуќан, па како таков и да го управуваш и така негрижејќи се за граѓаните на Македонија и да се однесуваш- посочуваат гневно дел од семејствата кои се погодени со одземањето на надоместокот за трето дете со новите социјални реформи.

Ова е министерство за труд и социјала на граѓаните на Македонија, ако толку ти е грижа за претходно наведените категории на неморални и настрано нефукционални категории на граѓани земи и најди им соодветно место каде ќе ги згрижиш и прави го тоа лично ако те засега не не терај нас, граѓаните не Македонија да го правиме тоа поради тебе, затоа што ти ги сакаш овие лица, ти се допаѓаат или поради некоја трета причина, не ни ја префрлај на нас обврската дека мора да ги сакаме и да се грижиме за истите.

Се знае дека ЦЕЛТА на оваа влада и ова министерство е иста како и на сите други делови од оваа влада, а тоа е да ги демотивира граѓаните, да им овозможи нелагоден живот и да ги натера да се иселат и спас да бараат надвор од границите на Македонија за да може оваа влада во меѓувреме да трпа лично богатство и да може да донесе и внесе во системот нови 300-500 илјади бегалци за кои ќе бидат богато наградени од западот, бидејќи тие нема да бидат упатени и прифатени во нивните земји туку ќе останат тука.

На крај сето ова се сведува пак на личен профит и заработка како што се напомена и претходно, по направената анализа и проверка на загрижените граѓани преку социјалните мрежи проструи следната информација:

Ако две милјарди денари се парите одвоени за овие социјални реформи во целост кои сега ги смислила и ги воведува Царовска и истите се прифаќаат преку влада тоа значи дека станува збор за 32,6 милиони евра приближно кои владата „наводно“ ги обезбедила и ќе ги насочи кон овие ранливи категории на граѓани. А што всушност се случува, министерката Царовска пресметала дека на тие 30.000 домаќинства на кои им се дава надоместок за трето дете по 8.300 денари или 135 евра месечно кога тоа ќе се пресмета помножено по 30.000 илјади фамилии изнесува 4,05 милиони евра месечно или 48,6 милиони евра годишно, што значи ако од оваа сума од 48,6 милиони евра се одземе НАВОДНО обезбедената сума од 32,6 милиони евра за новите реформи остануваат ЧИСТИ 16 милиони евра годишно на кои нема што да им се прави. Па, посекако министерката, премиерот и сигурно уште некој ќе си ги поделат меѓу себе или ќе им го најдат крајот. – посочуваат преку социјалните мрежи подобро упатените во функционирањето на МТСП и превземањето на актуелните чекори кон новите социјални реформи

Министерката, Царовска исто како и оваа влада нема капацитет за да направи и воведе реформи за граѓаните на Македонија, капацитетот на моменталната власт во заминување е што повеќе да се земе и украде од народот на личните конта и со тоа кога ќе се замине од власта да се има доволно лично богатство и за следните генерации. Ова е најобично претурање од едно во друго, односно од шупливо во празно, ќе се земе на децата и на семејствата со повеќе дечиња, ќе се даде некој денар плус на социјално ранливите категории и поголемиот дел ќе отиде во џебот на Царовска. Чист безобразлук и ароганција

Слично како тендерите со вакцини на колегата министер Филипче, така по неговите стапки чекори и реагира и министерката Царовска, малку и се доделените тендери на сопругот со кој е во вонбрачна заедница, па уште да се види колку и на кој начин може да се изманипулира народот дополнително и да му се одземе и тоа малку што го има.

ОСТАВКА ЗА ОВАА ВЛАДА, СИТЕ МИНИСТЕРСТВА И ОВАА ВЛАСТ!!!

Се изнауживавме во животот до сега, едвај чекаме да заминете да може и ние бел ден да видиме! – посочуваат граѓаните со кои поразговаравме и кои веднаш се пожалија на новите социјални реформи дека не се во ред и веднаш упатија строга критика до МТСП, до министерката и до оваа влада и власт.