Француски индустријалци и научници најавија дека ќе започнат со производство на нов вид заштитна маска од коронавирусот, која може да се користи 100 пати без замена.

Маската, според Франс енфо, ќе се понуди на пазарот по малопродажна цена од околу 30 евра.

Меѓу истражувачите и експертите вклучени во проектот биле вработени во познатата „Мишлен“ (Michelin) и Центарот за атомска и алтернативна енергија (ЦЕА), кои основаа нова компанија наречена „VOC-Cov“.

ЦЕА ги стави на располагање своите научни и истражувачки ресурси, додека „Мишлен“ беше одговорна за изработка на прототипот на маската.

Пробна серија од 5.000 маски е веќе во фаза на изработка, а првите парчиња се очекуваат следната недела.

Планирано е да се произведат околу еден милион маски неделно ако пробната серија успее.