Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 159.269 бројката на оздравени пациенти е 150.613, на починати е 5.521, а бројот на активни случаи изнесува 3.135.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 69879, Активни 1053
Куманово 9114, Активни 193
Прилеп 8359, Активни 28
Тетово 8127, Активни 755
Битола 6395, Активни 75
Гостивар 5583, Активни 370
Велес 5498, Активни 21
Кавадарци 5189, Активни 31
Охрид 5088, Активни 67
Штип 4983, Активни 18
Струмица 4220, Активни 88
Струга 3050, Активни 67
Кочани 2823, Активни 27
Кичево 2771, Активни 161
Гевгелија 2199, Активни 2
Неготино 2184, Активни 0
Свети Николе 1536, Активни 9
Ресен 1242, Активни 8
Крива Паланка 1229, Активни 2
Радовиш 1183, Активни 19
Берово 1053, Активни 18
Дебар 1025, Активни 71
Делчево 977, Активни 3
Виница 898, Активни 12
Пробиштип 791, Активни 2
Валандово 681, Активни 11
Богданци 494, Активни 0
Крушево 490, Активни 0
Демир Хисар 400, Активни 0
Демир Капија 398, Активни 2
Кратово 377, Активни 0
Македонски Брод 372, Активни 13
Пехчево 279, Активни 8
Мак.Каменица 250, Активни 1
Дојран 132, Активни 0