Морковот е намирница најбогата со бета каротен антиоксиданс кој помага така што се претвора во витамин А и помага за добар вид и сјајна кожа и здрава кожа.

Има големо влијание и за добро варење на храната. Помага и витамините и есенцијалните материи да дојдат до потребните места на телото.

Ја прочистува и ревитализира крвта, а исто така постигнува рамнотежа во телото.

Помага и да се спречат бактериите во устата, па така и да се расипуваат забите.

Прва помош е за гребаници, исеченици. Само ставете парче или изрендан морков и ќе се запре крварењето и болката. Ако се сомневате во ова, пробајте во прва наредна прилика.

Помага и за здравје на дебелото црево.