Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 299.642, бројот на оздравени пациенти е 287.692, на починати е 9.079 а бројот на активни случаи изнесува 2.871.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 139819, Активни 1546

Куманово 16303, Активни 137

Битола 14351, Активни 166

Прилеп 13668, Активни 169

Тетово 13343, Активни 94

Кавадарци 10198, Активни 100

Велес 9507, Активни 113

Гостивар 9457, Активни 48

Охрид 8538, Активни 61

Струмица 7919, Активни 29

Штип 7919, Активни 36

Кичево 5449, Активни 60

Кочани 4982, Активни 20

Струга 4655, Активни 30

Гевгелија 4278, Активни 48

Неготино 3620, Активни 34

Свети Николе 2606, Активни 11

Ресен 2610, Активни 45

Радовиш 2479, Активни 10

Крива Паланка 2381, Активни 22

Делчево 1900, Активни 9

Дебар 1645, Активни 12

Берово 1628, Активни 4

Валандово 1459, Активни 3

Виница 1350, Активни 5

Пробиштип 1259, Активни 6

Богданци 1002, Активни 9

Кратово 941, Активни 11

Крушево 908, Активни 4

Демир Хисар 814, Активни 11

Македонски Брод 731, Активни 4

Демир Капија 581, Активни 8

Македонска Каменица 521, Активни 4

Пехчево 482, Активни 1

Дојран 339, Активни 1