Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 202.552, бројот на оздравени пациенти е 188.540, на починати е 7.132, а бројот на активни случаи изнесува 6.880.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 88659, Активни 3413

Куманово 12283, Активни 427

Тетово 11025, Активни 153

Прилеп 9496, Активни 297

Гостивар 8005, Активни 27

Битола 7460, Активни 252

Велес 6823, Активни 348

Кавадарци 6316, Активни 254

Охрид 6176, Активни 187

Штип 6183, Активни 223

Струмица 5912, Активни 121

Кичево 4104, Активни 73

Струга 3843, Активни 43

Кочани 3586, Активни 192

Гевгелија 2564, Активни 91

Неготино 2395, Активни 52

Свети Николе 2022, Активни 88

Крива Паланка 1650, Активни 143

Радовиш 1601, Активни 49

Ресен 1595, Активни 51

Дебар 1453, Активни 3

Берово 1256, Активни 39

Делчево 1169, Активни 46

Виница 1092, Активни 38

Пробиштип 1026, Активни 69

Валандово 858, Активни 27

Кратово 650, Активни 33

Богданци 586, Активни 24

Крушево 549, Активни 14

Демир Хисар 494, Активни 43

Македонски Брод 477, Активни 2

Демир Капија 410, Активни 1

Македонска Каменица 361, Активни 45

Пехчево 323, Активни 5

Дојран 150, Активни 7