Досега во земјата се направени вкупно 1.755.926 тестирања на КОВИД-19. Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 259.328, бројот на оздравени пациенти е 230.206, на починати е 8.266, а бројот на активни случаи изнесува 20.856.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 117574, Активни 11390
Куманово 14425, Активни 736
Прилеп 12455, Активни 754
Битола 12222, Активни 1613
Тетово 12089, Активни 492
Гостивар 8596, Активни 323
Кавадарци 8508, Активни 627
Велес 8218, Активни 409
Охрид 7753, Активни 682
Штип 7363, Активни 311
Струмица 6967, Активни 448
Кичево 4827, Активни 297
Кочани 4500, Активни 217
Струга 4278, Активни 268
Гевгелија 3587, Активни 404
Неготино 3014, Активни 228
Свети Николе 2353, Активни 112
Ресен 2260, Активни 231
Радовиш 2148, Активни 179
Крива Паланка 2142, Активни 107
Делчево 1704, Активни 159
Берово 1614, Активни 95
Дебар 1492, Активни 22
Валандово 1302, Активни 164
Виница 1259, Активни 49
Пробиштип 1238, Активни 39
Кратово 865, Активни 59
Богданци 823, Активни 83
Крушево 806, Активни 130
Демир Хисар 754, Активни 72
Македонски Брод 616, Активни 37
Македонска Каменица 486, Активни 45
Демир Капија 476, Активни 29
Пехчево 410, Активни 31
Дојран 204, Активни 14