Се повеќе медицински персонал ја напушта земјата. Несоодветно се користи опремата во здравството. Податоците од здравствените регистри не се користат за креирање на соодветна здравствена политика. Лековите од позитивната листа за пациентите ги има само првите денови од месецот. Една третина од здравствените услуги се плаќаат приватно, а тоа сугерираат за намалување на квалитетот на јавното здравство. Недоволно средства се одвојуваат за превенција од малигни заболувања. Нема национална програма за рано откривање на рак на дојка и рак на грло на матката. Лимитиран и недоволен пристап до информации за стручњаците за пациентите со ретките болести, кои се оставени само на здруженијата на граѓани, изјави на прес конференција Игор Николов, Член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ кој додаде:

„Ова се само дел од забелешките што се наведени во Извештајот за Македонија подготвен од Европската комисија што се однесуваат на здравството.
Премиерот Зоран Заев заедно со Министерот за здравство, Венко Филипче и директорот на Фондот за здравство, Ден Дончев, наместо да ги користат финансиските ресурси на здравствениот систем за подобрување на здравствените услуги кон граѓаните, единствено се фокусирани за нарушување на функционалноста на јавното здравство.“

Според Николов после ваквиот извештај на Европската комисија, Филипче заедно со Дончев, треба да бидат првите кои ќе ги измете метлата.

-Во извештајот од Брисел ни укажуваат соодветно да се користат податоците зошто дури ни податоците не знаат како да ги користат. Не ги ни гледаат! Ги имаат, но им стојат реда – ради. А ова е една од најважните работи. На пример, само ако се следи бројот на болни од една болест и соодветно се менуваат квотите за лекови нема да имаат граѓаните потреба да чекаат по аптеките, да поминуваат по 20-тина аптеки дневно да проверат дали го има лекот или го нема лекот, да бараат познати да им чуваат лекови, да ги ангажираат своите деца тоа да го прават и за нив, посочи Николов и потенцираше:

„Не само што не се прави ништо, туку и она што постоеше не е во функција. Брисел ни вели немате програма за рано откривање на рак на дојки! Министерот Филипче и Министерството за здравство освен овие укори од Брисел, има многу други пропусти како оној на пример со епидемијата на морбили. Целосно фијаско заради доцнење на мерките за теренска вакцинација и вакцинација на медицинскиот персонал. Затоа тоа метлата треба прва да заигра во Министерството за здравство и во Фондот за здравствено осигурување.“