Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 219.490, бројот на оздравени пациенти е 206.211, на починати е 7.740, а бројот на активни случаи изнесува 5.539.

Според епидемиолошки анализи во моментов, дистрибуцијата по градови е следна:

Дистрибуција по градови Заболени (вкупно), Активни случаи (вкупно)

Скопје 96133, Активни 2714
Куманово 13005, Активни 170
Тетово 11374, Активни 85
Прилеп 10464, Активни 336
Битола 8960, Активни 457
Гостивар 8081, Активни 21
Велес 7398, Активни 171
Кавадарци 7190, Активни 251
Штип 6655, Активни 99
Охрид 6603, Активни 222
Струмица 6185, Активни 122
Кичево 4255, Активни 57
Кочани 4061, Активни 100
Струга 3915, Активни 29
Гевгелија 2840, Активни 80
Неготино 2594, Активни 45
Свети Николе 2135, Активни 41
Крива Паланка 1920, Активни 56
Ресен 1776, Активни 54
Радовиш 1770, Активни 60
Берово 1470, Активни 42
Дебар 1456, Активни 0
Делчево 1440, Активни 82
Виница 1164, Активни 15
Пробиштип 1130, Активни 23
Валандово 968, Активни 33
Кратово 782, Активни 23
Богданци 657, Активни 26
Демир Хисар 624, Активни 47
Крушево 597, Активни 23
Македонски Брод 512, Активни 15
Демир Капија 426, Активни 2
Македонска Каменица 423, Активни 24
Пехчево 355, Активни 7
Дојран 172, Активни 7